Log ind
VÆRKTØJER
Metoder i samfundsfag
Vejledninger til indsamling af samfundsfaglige data
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
SamfundsLex
Opslagsværk med samfundsfaglige begreber
Søg i portalen

Nordkorea - et lukket land

Publiceret: marts 2016

 
Militærparade i anledningen af 70-året for det kommunistiske styre i Nordkorea. Synet af missiler gennem gaderne, soldater og folk var utroligt. Nordkorea er et meget fattigt land, og alligevel bruger styret mange penge på at fejre sig selv. © RTV

Af Marie Østergaard Knudsen og Lene Nors Nielsen 

Hvis man var karikaturtegner og skulle lave en tegning af Nordkorea, er her en ide: En tegning af landet, hvorfra der flyver raketter, missiler og bomber hid og did.

Der er noget pudsigt over Nordkorea og mediernes dækning af, hvad der sker i landet. Det er, som om man kun hører om landet, når styret har opsendt raketter eller prøvesprængt kernevåben.

Således også i begyndelsen af 2016. I januar prøvesprængte Nordkorea en brintbombe. I februar opsendte landet et missil, og i marts sendte det seks artillerigranater ud over Det Japanske Hav.

Ifølge oplysningerne fra styret var der i februar 2016 ikke tale om et missil, men om satellitten Kwangmyongsong-4. Det troede resten af verden dog ikke på.
 
Sydkorea, USA og andre lande mener, at Nordkorea forsøger at udvikle teknologi, der kan affyre atommissiler.

Det er også en alvorlig sag at sprænge brintbomber. De er meget kraftigere end atombomber. Rystelserne fra brintbomben i januar var så voldsomme, at de kunne registreres i Danmark. Flere lande i Asien troede, at der var tale om et jordskælv, indtil det nordkoreanske styre selv meddelte, at det drejede sig om en brintbombe.

Det er svært at straffe økonomisk

Verdenssamfundet vil straffe Nordkorea for landets raketopsendelser og atomprøvesprængninger. Siden 2006 har Nordkorea været ramt af en række sanktioner (straffe) fra USA’s og FN’s side.

Nordkorea må fx ikke importere eller eksportere råstoffer som kul, jern og olie samt flybrændstof og luksusvarer.

Hvis økonomiske straffe skal virke i praksis, skal landene have samme mål. Sydkorea, USA, Kina, Rusland og Japan har forskellige mål, når de handler med Nordkorea. Et land som Kina vil hellere lave forretning med Nordkorea end rette sig efter FN’s sanktioner.

FN mener, at der findes 50.000 nordkoreanske tvangsarbejdere i udlandet. De er alle sendt ud af den nordkoreanske stat for at skrabe penge sammen til den isolerede stat. De bidrager med et beløb, der svarer til mere end 15 milliarder kroner til Nordkoreas statskasse. Der er fx:
 • 800 nordkoreanere i Polen. Officielt er de på studieophold, men i virkeligheden er de ansat på skibsværfter
 • 130 nordkoreanske restauranter i Asien
 • Nordkoreanske kunstnere, som leverer værker til diktaturer i Afrika og Mellemøsten
 • Tusindvis af nordkoreanere, der arbejder på kinesiske fabrikker
Nordkorea fremstiller og sælger bl.a. følgende til udlandet:
 • Falske Marlboro-cigaretter
 • Viagra-piller
 • Falske penge
 • Heroin og amfetamin
 • Missiler og håndvåben
(Kilde: Weekendavisen, 8. april 2016)
Spøjse tv-optrin
En nordkoreansk nyhedsvært fortalte i januar 2016 stolt, at Nordkorea succesfuldt havde prøvesprængt en brintbombe.
 
Hver gang, Nordkorea har sprængt bomber og opsendt missiler, ser vi disse højtidelige nyhedsværter. Stoltheden kan måske virke underlig på os. Det virker så fjernt for de fleste af os, at nogen praler og glædes over bombesprængninger.

Rækken af mærkværdige udtalelser og tv-udsendelser fra Nordkorea er lang:
 • Kim Il-Sung var leder af Nordkorea fra 1948 til 1994. Men i stedet for bare at kalde ham præsident, blev han kaldt Den Store Leder. Efter sin død blev han udnævnt til Præsident i Al Evighed.
 • Kim Il-Sungs søn – Kim Jong-Il – blev kaldt Den Kære Leder. Han var leder af landet i perioden 1994-2001.
 • Om Kim Jong-Il blev det i øvrigt fortalt, at han var født i en hytte på en hemmelig base ved Nordkoreas hellige bjerg Mt. Paekdu. Ved hans fødsel blev en lysende stjerne tændt på himlen, årstiderne skiftede fra vinter til forår, og regnbuer dukkede op på himlen.
 • I oktober 2015 fejrede Nordkorea, at landets kommunistiske arbejderparti havde siddet 70 år ved magten. Jubilæet blev fejret med den største militærparade nogensinde. Her var kampvogne, titusindvis af soldater og militære køretøjer, der viste landets raketter og missiler frem. Paraden gik gennem hovedstaden Pyongyang, og mange nordkoreanere var mødt frem.
 • Et kendt tv-klip handler også om, da præsident Kim Jong-Il døde i 2011. Da tv-værten skulle fortælle om dødsfaldet, brød hun pludseligt grædende sammen. Det ser vi sjældent på tv i Danmark. Nok kan studieværter udtrykke beklagelse, men det er sjældent, at de græder.
Kim Il-Sung har en stor andel i, at Nordkorea i dag er et lukket og meget anderledes land. Han indførte en særlig nordkoreansk ideologi, der hedder juche.

Nordkorea har været kommunistisk siden slutningen af Anden Verdenskrig. Her overtog Sovjetunionen kontrollen med Nordkorea og indsatte Kim Il-Sung til at lede landet.

Kim Il-Sung var født i Nordkoreas hovedstad Pyongyang, men opvokset i Sovjet.

Kommunisme

Kommunisme handler om, at man vil skabe et samfund, hvor alle er lige. Ingen skal have større huse eller flere penge end andre. Alle skal have de samme muligheder for et godt liv, og alle skal have – og få – et arbejde.

I andre samfund kan der være prestige i at blive virksomhedsejer, direktør eller få en høj stilling. Anderledes med de kommunistiske samfund. Her er det vigtigt at være arbejder, fx smed, tømrer, vvs‘er eller land- og fabriksarbejder. Ingen må etablere egne virksomheder. Målet er at indføre et perfekt samfund, hvor der ikke er forskel på folk.

Kommunisme har været en betydningsfuld ideologi gennem 1900-tallet. Det blev indført i Sovjet i 1917. Kina, Cuba, Polen, halvdelen af Tyskland (Østtyskland i perioden 1949-90), Ungarn og flere andre europæiske lande har også været kommunistiske.

Regeringerne i de kommunistiske lande har dog haft den udfordring, at borgerne i landene ikke altid har været enige med dem. Fx har mange borgere haft lyst til at skabe deres egne virksomheder eller haft lyst til at diskutere, om det nu også var den rigtige ideologi, de levede med.

Fælles for lederne i de fleste kommunistiske lande har været, at de har været meget hårde over for folk, der gjorde noget forkert eller var kritiske over for styret. Kritiske borgere kunne i nogle kommunistiske lande risikere at komme i fangelejre, miste deres lejligheder eller blive henrettet.
Et lukket land
Kim Il-Sungs juche-kommunisme var speciel på den måde, at ideologien handlede om, at Nordkorea skulle være selvforsynende og uafhængigt af andre.
 
Nordkorea blev et lukket land, og befolkningen havde meget lidt kontakt med andre. De måtte ikke læse aviser eller høre radio fra udlandet. Udlændinge måtte heller ikke komme ind i landet.
 
Ingen vidste ret meget om, hvad der foregik. Det gør man stadig ikke.

Kim Il-Sung var i stand til at skabe meget opmærksomhed omkring sig selv. Han blev ofte omtalt som ”den øverste leder af alle verdens arbejdende folk”. Mange nordkoreanere opfattede ham som en far.

Denne status overtog hans søn, Kim Jong-Il, da han fik magten i 1994. Også han var nordkoreanernes ”far”. Derfor var det muligvis ægte tårer, der kom fra studieværten, da hun fortalte om hans død. Hun var oprigtigt ked af det og bange for fremtiden. Som mange andre nordkoreanere havde hun mistet den person, der fortalte hende, hvad hun skulle.

Nogle gange virker nordkoreanernes styre og landets borgere naive. De lever isoleret i deres land og ved kun dét, som styret fortæller dem. De ved ikke ret meget om, hvordan verden ser ud.

Et eksempel handler om Nordkoreas nuværende leder, Kim Jong-Un. Han er søn af Kim Jong-Il og blev leder i 2011. Nordkoreanske medier fortæller borgerne, at Kim Jong-Un bliver opfattet som den mest fremtrædende statsmand over alt i verden, og at alle i hele verden fejrer hans fødselsdag.

Lang konflikt mellem Nordkorea og Sydkorea
I 1950 udbrød der krig i Korea. Nordkorea angreb Sydkorea. Både det kommunistiske Sovjetunionen og det kommunistiske Kina støttede Nordkorea. Det ville USA ikke finde sig i. USA ønskede på det tidspunkt ikke, at kommunismen skulle brede sig til flere lande i verden.

Krigen sluttede i 1953 og kostede 3-4 mio. mennesker livet. Nord- og Sydkorea var fortsat to forskellige lande og sluttede ikke fred.

Nordkorea og Sydkorea har været i konflikt med hinanden siden. Igennem mange år har det kommunistiske styre i Sovjetunionen støttet Nordkorea, men da Sovjetunionen brød sammen i 1990’erne, forsvandt denne støtte.
 
I 1990'erne blev Nordkorea ramt af store oversvømmelser og hungersnød. Et sted mellem en og to millioner mennesker døde som følge af sult og kulde.

Nordkorea blev i 1990’erne et meget fattigt land og har været det siden. Mange lande har nægtet landet olie, fødevarer og anden form for hjælp. Det er også forbudt at sælge bestemte varer til og købe visse varer af Nordkorea. Disse sanktioner (straffeforanstaltninger) blev indført, fordi Nordkorea overtrådte menneskerettighederne og udviklede atombomber.

I 2000 blussede konflikten mellem Nord- og Sydkorea op igen. Nordkorea bombede den lille sydkoreanske ø Yeonpyeong, fordi Sydkorea og USA afholdt en militærøvelse i området.

Siden da har situationen været anspændt. Forklaringen på de mange missilaffyringer og atomprøvesprængninger skal findes her: Nordkorea vil vise verden, at landet ikke er bange for Sydkorea eller USA.

Hvis man gerne vil skabe sammenhold i en gruppe mennesker, kan det være en god ide at finde en ydre fjende. Det har de nordkoreanske ledere fundet i USA og Sydkorea. Raketopsendelserne og atomprøvesprængningerne har derfor mindst to formål:
 1. De kommunistiske ledere i Nordkorea vil vise omverdenen, at ledelsen er stærk, og at den ikke er bange for nogen.
 2. Lederne vil indgyde mod og stolthed hos nordkoreanerne.


 

Tidslinje for Nordkorea og Sydkorea

 • 1902: Japan besatte Korea, og landet blev en japansk koloni.
 • 1945: Korea blev delt i to ved den 38. breddegrad. Nordkorea blev administreret af Sovjetunionen og Sydkorea af USA. Aftalen var, at landet skulle blive ét land igen og få selvstændighed, når det igen var klar til det.
 • 1946: Det kommunistiske parti Korean Workers Party blev etableret. Kim Il-Sung blev leder. Han var født i Pyongyang i 1912, men uddannet og opvokset i Sovjet.
 • 1948: Den Demokratiske Folkerepublik Korea blev proklameret.
 • 1950: Nordkorea angreb Sydkorea. Handlingen resulterede i Koreakrigen, der fandt sted fra 1950 til 1953. Krigen betød, at flere millioner mennesker døde. USA og andre vestlige lande støttede Sydkorea. Sovjet og Kina støttede Nordkorea.
 • 1968: Nordkorea forsøgte at dræbe den sydkoreanske præsident Park Chung-hee i Seoul.
 • 1987: Nordkoreanske agenter placerede en bombe på et sydkoreansk passagerfly. Alle ombordværende blev dræbt.
 • 1994-98: Hungersnød i Nordkorea.
 • 1998-2008: Forsøg på forbedringer af forholdet mellem Nord- og Sydkorea.
 • 2002: USA’s præsident George Bush udpegede Nordkorea til sammen med Irak og Iran at være ”en del af ondskabens akse”. Det forværrede forholdet mellem Nordkorea og USA.
 • 2006: Nordkorea foretog sin første atomprøvesprængning. Hele verden kritiserede sprængningen og var imod, at landet fik kernevåben.
 
Der bor 24 mio. mennesker i Nordkorea. I perioden 1948-1994 var Kim Il-Sung leder af Nordkorea. Kim Jong-Il var leder i 1994-2011. Siden 2011 har Kim Jong-Un (billedet) været landets leder. © RTV  

FAGLIGE SPØRGSMÅL

 • Hvorfor gør befolkningen ofte oprør i kommunistiske lande?
 • Er det okay, at et land foretager prøvesprængninger? Skal verdenssamfundet gribe ind eller blande sig udenom?
 • Verdenssamfundet har forsøgt at straffe Nordkorea for landets overtrædelse af menneskerettigheder og atomprøvesprængninger ved at nægte Nordkorea olie, fødevarer osv. Hvorfor gør verdenssamfundet det? Og hvilke konsekvenser får sådan en straf?
 • Hvordan kan denne ”krise” løses? Nogle mener, at man bør gå ind i Nordkorea og afsætte Kim-Jung-Un, på samme måde som USA m.fl. gik ind i Irak og afsatte diktatoren Saddam Hussein. Hvad mener du/I om det?
Du kan bruge svararket til din besvarelse.