Log ind
VÆRKTØJER
Metoder i samfundsfag
Vejledninger til indsamling af samfundsfaglige data
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
SamfundsLex
Opslagsværk med samfundsfaglige begreber
Her finder du 72 artikler om begivenheder og temaer, der får omtale i medierne, og som du kan bruge, når du skal have perspektiveret samfundsfaglige problemstillinger eller fx finde inspiration til projektopgaver.
Læs artiklerne, svar på de faglige spørgsmål og bliv klogere på verden omkring dig.

Breaking news!

Hvornår er noget en nyhed? Hvornår er det breaking news? Og hvorfor er nyheder ikke, hvad de har været?

Kampen om fremtiden

Kunstig intelligens kommer til at forme verden i løbet af de næste 10 år. Men hvad er der egentlig tale om, og hvem fører kapløbet?

Madspild

En tredjedel af alt mad bliver smidt ud! Hvorfor er det et problem, og hvad kan vi gøre ved det?

Handelskrig

I en handelskrig kæmpes der om markeder og adgang til markeder. Hvilke konsekvenser har en handelskrig for dig, Danmark og verden?

Kan jeg bestemme i EU?

Den 26. maj 2019 skal de danske vælgere tage stilling til, hvem der fremover skal repræsentere dem i Europa-Parlamentet. Hvad kommer valget til at handle om?

Vil du gå i skole hjemme?

Hvorfor vælger nogle forældre i Danmark at tage deres børn ud af skolen og undervise dem hjemme? Det er der flere svar på.

Civilsamfundet

Hvad forstår man ved begrebet civilsamfund? Og hvorfor spiller civilsamfundet en vigtig rolle i vores velfærdssamfund?

FN's Børnekonvention

Børn og unge i hele verden har ret til et godt liv, til at overleve, blive beskyttet og udvikle sig. Det handler FN's Børnekonvention om.

Generation Verdensmål

FN's mål frem til 2030 er bl.a. at skabe en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og for vores planet – og du kommer til at spille en vigtig rolle i denne udvikling.

Hash til syge?

Folketinget har godkendt en forsøgsordning, hvor danske landmænd og gartnere kan dyrke hamp, og hvor læger kan give cannabisolie til alvorligt syge patienter.

DR og public service

Hvad er public service? Hvorfor skal vi betale licens? Og er public service godt for demokratiet?

1968 – da de unge ville ændre verden

Året 1968 knyttes til en række studenteroprør i Europa og USA. Det er nu 50 år siden, og konsekvenserne af oprøret diskuteres i mange medier.

FOMO – Fear Of Missing Out

Er du bange for at gå glip af noget? Tjekker du hele tiden din mobiltelefon? Hvorfor rammer FOMO så mange mennesker i dag?

Kampen for selvstændighed i Europa

Mange catalanere vil løsrive sig fra Spanien. Hvorfor? Hvilke andre selvstændigheds-bevægelser findes der i Europa? Og er de en trussel mod EU?

16-års valgret

Lige siden det danske demokrati begyndte i 1849, har flere og flere fået valgret, så de kan være med til at bestemme. I dag er spørgsmålet, om man skal kunne stemme, fra man er 16 år.

Danmarks første kvindelige terrorist

En ung dansk pige er idømt 8 års fængsel for at planlægge at bombe to skoler. Terrorangrebet fandt aldrig sted. Hvorfor blev hun dømt, og hvordan går det til, at nogen bliver terrorist?

Integration og ghettoer

Er det danske velfærdssamfund og de danske værdier truet af integrationsproblemer med ikke-vestlige flygtninge og indvandrere?

Dansker og verdensborger?

Vi er meget optaget af den store verden, rejser gerne ud i den og tager udenlandske traditioner til os. Samtidig er vi meget selvoptagede for tiden og dyrker vores nationale identitet.

#MeToo

Hvordan er hashtagget #MeToo opstået, og hvad handler det egentlig om? Er sexisme så indlejret i vores kultur, at vi ikke ser den?

Menneskerettigheder og udvisninger

Mange danskere synes, at der bliver udvist for få kriminelle i Danmark. Men domstolene vælger ofte at lade kriminelle blive. Det handler om deres menneskerettigheder.

Nordsøolien – også et dansk eventyr

Hvem  ejer olien i den danske undergrund? Kan én mand og hans samarbejdspartnere sælge noget, der i princippet tilhører alle?

Bandekonflikten

Hvad går bandekonflikten ud på, og hvorfor virker bandelivet tiltrækkende på nogen? Hvad vil politikerne gøre ved bandekriminaliteten?

Hvornår er man dansker?

Hvad er danskhed? Hvad betyder det at være dansk? Hvad skal der til, for at man kan kalde sig dansker?

Skandalerne i SKAT

Det danske skattevæsen har ved en fejl udbetalt over 12 mia. kr. til udenlandske svindlere. Hvordan kunne det ske? Hvordan undgår vi, at det sker igen?

Stat og kirke

Lige siden reformationen i 1536 har der været tætte bånd mellem stat og kirke. Den danske stat understøtter folkekirken, men der er meget debat om at gøre folkekirken uafhængig af staten.

Ry-sagen

Den 6. februar 2017 blev en dreng angrebet af fire andre drenge. De kastede en flaske med brændende benzin. Hvordan kan sådan noget ske?

Slaget om Arktis

Isen i Arktis smelter. Det skaber en helt ny verden omkring Nordpolen med nemmere adgang til fx guld, kobber, nikkel, uran, gas og olie. Så mange lande vil gerne eje Arktis.

Rigsfællesskabet

Grønland og Færøerne er en del af det danske rige. De to lande får mere og mere selvstændighed. Men hvad bestemmer de selv, og hvordan foregår samarbejdet med Danmark?

Hvilken rolle spiller Nato?

Danmark er medlem af forsvarsalliancen Nato, som skal hjælpe, hvis Danmark bliver angrebet af et andet land. Kan og vil Nato stadig hjælpe?

Kampen om vandet

Klimaforandringer som følge af den globale opvarmning og befolkningstilvækst fører til konflikter, både i de enkelte lande og mellem nationer.

Facebook-censur

Facebook har opstillet regler for, hvad man må og ikke må på netværket. Facebook ønsker ikke at blive uvenner med nogen, men den holdning kan også være problematisk og handle om censur.

Det pengeløse samfund

Det pengeløse samfund er allerede begyndt. Nu hiver vi plastic op af lommen. Vi betaler online. Hvornår er det slut med mønter og sedler?

Burkini-forbud i Frankrig

En ny badedragt, burkinien, har løst et problem for mange muslimske kvinder, men også skabt nye problemer og en hed debat om diskrimination.

Fup og falske nyheder på nettet

Falske nyheder på nettet kan bruges som redskab til at fremme bestemte politiske mål, og det er farligt for demokratiet. Men de mange falske historier har også igangsat en modbevægelse til kamp for sandheden.

Unge på sociale medier

De unges voksende brug og færden på de sociale medier skaber debat og afslører fordomme. Men hvad siger forskerne og de unge selv?

Fairtrade

Vi spiser eksotiske dyr og frugter og kan købe billigt modetøj. Men hvordan bliver dyr, natur og medarbejdere behandlet i de lande, vi handler med?

Christiania

Historien om Fristaden Christiania er lidt af et eventyr. Christiania er et sted, som næsten alle voksne danskere har en mening om.

Folketingets formand

Det var en historisk begivenhed, da Pia Kjærsgaard blev formand for Folketinget i juli 2015. Hvor stor magt har hun dermed fået?

Korruption

Danmark er verdens mindst korrupte land. Men der findes også korruption i Danmark. Korruption er ødelæggende for et samfund.

Flygtninges vilkår i Danmark

Mange danskere vil frivilligt og med glæde hjælpe flygtninge. Samtidig vedtager politikerne asylstramninger for at gøre det så lidt attraktivt som muligt at søge asyl i Danmark.

Op og ned på dansk ulandsbistand

Danmark har været en stormagt i udviklingsbistand. Men nu sparer vi som aldrig før.

Den yderste højrefløj vinder frem

En særlig type af højreorienterede partier stormer frem. De får stor opbakning, fordi de forsimpler både problemer og løsninger.

Nettet sætter dagsordenen

Danmark er et af de lande, hvis befolkning bruger den digitale teknologi mest. Nettets indflydelse på kultur, økonomi, miljø og politik er ved at ændre både os og verden.

Putins Rusland

Det bliver drøftet stadig oftere, at Rusland kan udgøre en trussel mod Danmark. Den styrende og nærmest enevældige kraft i Rusland er præsident Vladimir Putin.

Er der plads til flygtninge i Danmark?

Hvem er de mennesker, som vil til Danmark? Hvor kommer de fra, hvorfor flygter de, og hvordan modtager vi dem i Vesten?

Fængslet morder er stadig farlig

Den 22. juli 2011 blev 77 nordmænd dræbt af Anders Behring Breivik. Han ville med sin terrorhandling forhindre, at Norge bliver multikulturelt. Breivik sidder i fængsel, men er stadig farlig. Hvorfor?

Kupforsøget i Tyrkiet

Tyrkiet blev i juli 2016 ramt af et militærkup. Kuppet slog fejl, og præsidenten blev endnu stærkere. Hvad betyder det for Tyrkiet og for landets forhold til EU?

Må man sige neger?

Nogle gange gange bruger vi ord og vendinger, hvor vi egentlig ikke mener noget ondt med dem. Men de rammer alligevel og gør ondt. I sommeren 2016 brugte en dansk politiker ordet neger. Det er politisk ukorrekt at bruge og skabte stor debat, som bl.a. førte til, at gamle kunstværker skiftede titler for ikke at være politisk ukorrekte. Hvor går grænsen?

Disruption

Et nyt fænomen har nået DanmarK: Disruption. Nye forretningsmodeller eller teknologier kan true eksisterende virksomheder eller måske få dem til at lukke.

Finanskriser

Verdensøkonomien gik næsten i stå i september 2008, da en stor amerikansk bank gik fallit. Hvad skete der? Og hvad kan landene gøre for at stoppe en økonomisk krise?

FN’s udviklingsmål for verden

FN har vedtaget 17 mål, der skal gøre Jorden til et bedre sted at leve for alle. Hvad går målene ud på, og hvad er dine mål?

Brexit – Storbritannien forlader EU

Den 23. juni 2016 sagde et flertal af befolkningen i Storbritannien ja til at forlade EU. Hvad betyder det?

LEGO's succes

Mere end 100 millioner børn i verden legede med LEGO-klodser i 2015. LEGO-koncernen havde et overskud på 9,1 milliarder kroner. Hvorfor har LEGO så stor succes?

Danmark i krig

Hvorfor er Danmark med i krige? Og nytter det noget? Hvem bestemmer, at Danmark skal deltage i en krig?

Terror

Hvad er formålet med terror? Bliver verden i dag ramt af flere terrorangreb end tidligere? Kan vi forhindre terrorangreb?

Panama Papers – når der snydes i skat

Ca. 12 mio. hemmelige dokumenter afslører, at personer og virksomheder verden over snyder i skat. Hvordan foregår det? Og hvad er konsekvenserne?

Whistleblower

En whistleblower er en person, som afslører hemmelige informationer. Er han/hun en helt eller forræder? Hvad er motivet, og hvilke konsekvenser har det?

Angreb i cyberspace

Cyberspace er en moderne slagmark, hvor virus, orme og hacking er de nye våben, som benyttes af kriminelle, aktivistgrupper og lande.

Droner i krig

Brugen af droner til militære missioner er steget voldsomt de seneste år. Det rejser en række kritiske spørgsmål.

Det amerikanske valgsystem

Midtvejsvalgene i USA finder sted i perioden marts-november 2018. Bliv klogere på det amerikanske valgsystem.

Prins Henrik - to historier

I begyndelsen af 2016 kom Prins Henrik meget i fokus i medierne. Der blev fortalt både positive og negative ting om ham og monarkiet. Hvad handlede debatten om?

Nordkorea – et lukket land

Nordkorea er fattigt, men har et meget dyrt militær. Hvorfor? Og hvorfor har landet været isoleret i så mange år?

Kloden sveder

Hvert år oplever verden mange natur- og vejrkatastrofer. Skyldes det den globale opvarmning? Og hvad gør politikerne for at mindske klimaforandringerne?

På opdagelse i rummet

Andreas Mogensen blev den 2. september 2015 den første dansker i rummet. Hvorfor er det vigtigt at udforske rummet? Og hvad er rumforskningens næste mål?

Udkantsdanmark

"Udkantsdanmark" er en nedladende betegnelse for de dele af Danmark, hvor butikker og virksomheder lukker, og folk fraflytter. Hvordan får vi udvikling i hele Danmark?

Radikalisering

Radikaliserede unge danskere rejser til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. Hvad er radikalisering? Og hvordan kan man forhindre radikalisering?

Global valuta-krise

I 2015 nedsatte styret i Kina værdien af landets penge. Det skabte uro på børser over hele verden. Mange mennesker tabte store summer. Hvordan kunne det ske, og hvordan hænger verdensøkonomien sammen?

Nobelprisen

Hvert år uddeles der seks forskellige Nobelpriser. Nobels Fredspris er en af dem. Den skaber ofte debat og kan have stor politisk betydning.

Gældskrisen i Grækenland

I sommeren 2015 løb Grækenland tør for penge. Staten kunne ikke udbetale løn, og bankerne måtte holde lukket. Hvorfor gik det så galt? Og hvad sker der nu?

Skoleskyderier i USA

I USA er det sket mange gange, at unge mænd i frustration har taget et skydevåben med ind på en skole og dræbt uskyldige børn og lærere. Hvorfor bliver det ved?

Islamisk Stat

Omkring 115 danskere er draget til Syrien for at kæmpe sammen med Islamisk Stat. Men hvad er Islamisk Stat, og hvad kæmpes der om?

Bådflygtninge

Verden oplever netop nu store flygtningestrømme. Mange håber på et bedre liv i Europa og betaler formuer for at blive sejlet over Middelhavet i synkefærdige både.